SkanskDansk
Forord > Halland > Geografi


Geografi


Halland har formentlig fået sit navn efter den klippeformation, der kaldes Hovs Hallar.

Dette storslåede klippelandskab ligger i den nordvestligste del af Bjerre Halvøen (Bjäre), der var et yndet bosættelsessted i bronzealderen.

Man forestiller sig, at Halland ("landet med sten - heller") har fået sit navn af forbisejlende søfolk, der opkaldte området nord for Bjerre Halvøen efter de klipper, man sejlede forbi på vejen nordover - ad nordvejen (sml. betydningen af navnet Norge).

Placeringen af Bjerre Halvøen og Hovs Hallar i relation til Sjælland, se her.
Vejen over Bjerre Halvøen til Hovs Hallar, se her.

Mod syd er Halland et frugtbart sletteland i et bredt strøg ind fra kysten. Efterhånden som man kommer længere mod nord i Halland, indsnævres agerlandet, og grundfjeldet bliver stadigt mere fremtrædende, indtil det næsten helt dominerer i det nordlige Halland.

Overgangen til det klippefyldte gammelnorske Bahus Len (Båhus, Baahus, Bahuus, Bohus) er derfor glidende.

Den historiske grænse mellem Danmark (Halland) og Norge (Bahus Len) følger Elvens sydlige løb syd om den norske ø Hising (Hisingen).

Presset af den norske flåde og den intrigante og magtbegærlige Birger Jarl, der havde det danskfjendtlige Lybæk (Lübeck) i ryggen, blev danekongen o. år 1255 tvunget til at "afstå" den nordlige del af Halland, dvs. de hallandske herreder Askim, Vetle (og Ale?). Der blev derved sat en kile ind mellem Danmark og Norge.

Når man i dag - især i det sydlige Halland - kæmper for et udelt Halland, glemmes det formodentlig i de fleste tilfælde, at det historiske Halland først er et helt Halland, når dets nordgrænse går omtrent ved Vetle Fjeld (Vättle fjäll).

Hertil var Skånsk Lov (formelt set) gældende, da den fandt sin skriftlige form o. år 1210. Udtrykket "Skåne" betød dengang i juridisk henseende alle tre Skånelande (Bleking, Halland, Skåne - Bornholm) i hele deres udstrækning.

 


Statskuppet i Danmark 24. april 2008

Læs videre her og her.

Fra Hiroshima til Fukushima, her.

Om navngivningen af en færge mellem Bornholm og Skåne, her.

EUizmens diktatur, her.

Statskupmagere, her, her.

Skamløse megakriminelle, her.

Malmø: En by i opløsning:
diagnose 2012, her,
diagnose 2010, her.

Om de europafremmede Eu-importerede "nyeuropæere", her.

Skånsk sprog, her.

Skåneflag og fodbold, her.

Powered by CMSimple